Apua, kuinka valita valokuvaaja?

Emmi Virtanen 11.11.2016

Hääkuvaaja, lapsikuvaaja, muotokuvaaja tai yrityskuvaaja hakusessa ja Jyväskylä, saatika koko Suomi, on täynnä loistavia vaihtoehtoja. Kuinka siis valita se THE valokuvaaja?

Kannattaa lähteä liikkeelle portfolioiden läräämisestä. Erilaisia portfolioita on yhtä paljon kuin on valokuvaajiakin ja en usko, että kellekään on ”ihan sama”, minkälaisia kuvia tärkeästä tilanteesta halutaan. Kun paljon katsotte eri kuvaajien kuvia, huomaatte että eroja todellakin on; Toisten tyyli on pehmeämpi, toisten kontrastisempi, toiset tykkää työskennellä studiossa, toiset ovat parhaimmillaan miljöössä, toiset menevät enemmän fiilis edellä, toiset taas tekniikka.. Mikä sinun silmää miellyttää?

Budjetti on usein se konkreettisin asia, jota kautta kuvaajan valintaa lähdetään pohtimaan. Ihmisten tilanteet on erilaisia, mutta mahdollisuuksien mukaan en lähtisi tuijottamaan pelkästään numeroita vaan ihmistä niiden numeroiden takana. Jokaisen hinta perustelee jotain; Korkea hinta kertoo usein ammattitaidosta ja vuosien kokemuksesta. Halvemman hinnan takana saattaa olla opiskelija, aloitteleva kuvaaja tai toisena työnään valokuvausta tekevä, jotka ei välttämättä ole huonontavia tekijöitä kuvalaadullisesti, mutta ne seikat on hyvä tiedostaa. Ennen valintaa katselkaa kuvia, kuvaajan netti-/Facebook-sivuja, ne kertovat hyvin paljon henkilön aktiivisuudesta ja tyylistä, sekä kyselkää teidän mielestä oleellisia kysymyksiä (Vinkki! Kysymys ”Mikä kamera sulla on” harvoin on oleellinen, hyvä kuvaaja hoitaa homman vaikka perunalla). Löytäkää se teille sopiva hinta-laatu-suhde.

Isoimmassa roolissa on ehdottomasti se, kuinka hyvin tulet juttuun kuvaajan kanssa. Koska harva lähtökohtaisesti tykkää kameran edessäolosta, tekee tilanteesta huomattavasti mukavamman, jos kuvaajan kanssa kemiat kohtaa. Valokuvaajissa on persoonia, aivan kuten asiakkaissakin, joten kannattaa nähdä vähän vaivaa löytääkseen myös tyyppinä siulle sopiva henkilö. Tavatkaa kuvaaja etukäteen, höpötelkää mukavia ja miettikää, että olisiko hän juuri oikea valokuvaaja just teille.

On sitten kyseessä yrityskuvaus, hääkuvaus, lapsen 1-vuotiskuvat tai mikä tahansa once in a life time-tilanne, haluatte varmasti luottaa siihen, että homma hoidetaan ja teidän ei tarvitse stressata asiaa tippaakaan. Luottakaa siis valitsemaanne kuvaajaan, hän varmasti tekee kaikkensa, että teille jää hyvä fiilis sekä ikuinen muisto kuvien muodossa!

Saatat tykätä myös näistä

Katso kaikki blogaukset

Apua, kuinka valita valokuvaaja?

Hääkuvaaja, lapsikuvaaja, muotokuvaaja tai yrityskuvaaja hakusessa ja Jyväskylä, saatika koko Suomi, on täynnä loistavia vaihtoehtoja. Kuinka siis valita se THE valokuvaaja? Kannattaa lähteä liikkeelle portfolioiden…

Usein kysytyt kysymykset valokuvaajalle

Hämmentäviä termejä, erilaisia käytäntöjä.. Yritetääs hieman selventää, että mitä mikäkin tarkoittaa. Nämä ovat siis toimintamalleja, joilla mie toimin ja termejä, joita itse käytän. Mikä on…

Juhlat juhlina ja hääkuvaus hääkuvauksena!

Ootteko muuten huomanneet, että kesä on ihan viittävaille täällä ja se tarkoittaa kiihtyvää häähumua! Miusta on ihanaa olla kuvaamassa pariskunnan tärkeä päivä ja olen vielä sen…