Apua, kuinka valita valokuvaaja?

Emmi Virtanen 11.11.2016

Hääkuvaaja, lapsikuvaaja, muotokuvaaja tai yrityskuvaaja hakusessa ja Jyväskylä, saatika koko Suomi, on täynnä loistavia vaihtoehtoja. Kuinka siis valita se THE valokuvaaja?

Kannattaa lähteä liikkeelle portfolioiden läräämisestä. Erilaisia portfolioita on yhtä paljon kuin on valokuvaajiakin ja en usko, että kellekään on ”ihan sama”, minkälaisia kuvia tärkeästä tilanteesta halutaan. Kun paljon katsotte eri kuvaajien kuvia, huomaatte että eroja todellakin on; Toisten tyyli on pehmeämpi, toisten kontrastisempi, toiset tykkää työskennellä studiossa, toiset ovat parhaimmillaan miljöössä, toiset menevät enemmän fiilis edellä, toiset taas tekniikka.. Mikä sinun silmää miellyttää?

Budjetti on usein se konkreettisin asia, jota kautta kuvaajan valintaa lähdetään pohtimaan. Ihmisten tilanteet on erilaisia, mutta mahdollisuuksien mukaan en lähtisi tuijottamaan pelkästään numeroita vaan ihmistä niiden numeroiden takana. Jokaisen hinta perustelee jotain; Korkea hinta kertoo usein ammattitaidosta ja vuosien kokemuksesta. Halvemman hinnan takana saattaa olla opiskelija, aloitteleva kuvaaja tai toisena työnään valokuvausta tekevä, jotka ei välttämättä ole huonontavia tekijöitä kuvalaadullisesti, mutta ne seikat on hyvä tiedostaa. Ennen valintaa katselkaa kuvia, kuvaajan netti-/Facebook-sivuja, ne kertovat hyvin paljon henkilön aktiivisuudesta ja tyylistä, sekä kyselkää teidän mielestä oleellisia kysymyksiä (Vinkki! Kysymys ”Mikä kamera sulla on” harvoin on oleellinen, hyvä kuvaaja hoitaa homman vaikka perunalla). Löytäkää se teille sopiva hinta-laatu-suhde.

Isoimmassa roolissa on ehdottomasti se, kuinka hyvin tulet juttuun kuvaajan kanssa. Koska harva lähtökohtaisesti tykkää kameran edessäolosta, tekee tilanteesta huomattavasti mukavamman, jos kuvaajan kanssa kemiat kohtaa. Valokuvaajissa on persoonia, aivan kuten asiakkaissakin, joten kannattaa nähdä vähän vaivaa löytääkseen myös tyyppinä siulle sopiva henkilö. Tavatkaa kuvaaja etukäteen, höpötelkää mukavia ja miettikää, että olisiko hän juuri oikea valokuvaaja just teille.

On sitten kyseessä yrityskuvaus, hääkuvaus, lapsen 1-vuotiskuvat tai mikä tahansa once in a life time-tilanne, haluatte varmasti luottaa siihen, että homma hoidetaan ja teidän ei tarvitse stressata asiaa tippaakaan. Luottakaa siis valitsemaanne kuvaajaan, hän varmasti tekee kaikkensa, että teille jää hyvä fiilis sekä ikuinen muisto kuvien muodossa!

Saatat tykätä myös näistä

Katso kaikki blogaukset

Lapsikuvaus – kuusi vinkkiä vanhemmille!

Lapsikuvaus – kuusi vinkkiä vanhemmille!

”Muista sitten käyttäytyä, ei saa riehua/juosta/huutaa, muista hymyillä, NAURA”.. Harva lapsi osaa istua tattina paikoillaan hiljaa hymyilemässä ja toisaalta.. miksi pitäisi? Lapsi on terve kun…

Lahja kumppanille tai itsellesi!

Lahja kumppanille tai itsellesi!

Useimmiten sensuellit boudoir-kuvat otetaan sulhaselle tai morsiammelle huomenlahjaksi, mutta mikä estää antamasta lahjustaesimerkiksi synttäreinä tai muuna juhlapäivänä. Tai pitäisikö kumppania muistaa välillä vaan arjen keskellä?…

Pahinta, mitä valokuvaajalle voi sanoa

Pahinta, mitä valokuvaajalle voi sanoa

”Tee mitä haluat”, ”Saat vapaat kädet”, ”Kyllä sä ammattilaisena tiedät”. Siinä muutama lause, jotka kuulostaa mukavilta, mutta erittäin harvoin pitää paikkansa. Monesti asiakkaalla saattaa olla…