QEP – Qualified European Photographer-arvonimi

Emmi Virtanen 5.10.2018

Hyvänen aika, jo kesällä hehkutin QEP-arvonimen saantia, mutta blogipostaus oli edelleen luonnos-vaiheessa. Mutta nyt tulee!

Ensimmäistä kertaa koskaan Federation of European Photographersin alainen QEP (eli Qualified European Photographer)-haku järjestettiin Suomessa ja tämä innoitti hurjan monet suomalaiset kuvaajat toteuttamaan 12 kuvan sarjan, jolla hakea tuota arvonimeä. Suomeen tuli ympäri Eurooppaa valokuvaajia tuomaroimaan kuvasarjoja sekä vain katsomaan hakua.
QEP:tä arvioi aina viisi tuomaria ja kyllä-ääniä pitää tulla vähintään kolme, että sarja voi päästä läpi.

Itse sain vuosi sitten syksyllä tätä varten Colorkolmion stipendin ja tämän kannustamana päätin, että nyt on myös miun aika tehdä sarja. Olen kerran aikaisemminkin yrittänyt tuon tittelin saada, mutta silloin jäivät tuomariäänet täpärästi 2-3 eli enemmistö äänesti ei:tä (muistatteko sellaisen oikein höttösen kukkaisnaiset-sarjan?). Ja ymmärrän sen kyllä, vaikka kuvat yksittäin oli kauniita, en saanut niitä toimimaan sarjana vaan se oli epätasapainoinen ulkoasultaan.

Mutta nyt otin rungoksi jo Vuoden Muotokuvaaja-kisassa pärjänneen tyylin.
Myönnän, että hiukan jännitti laittaa Anni Jäälle viestiä, että ”mitä sanot, jos tehtäis vielä vähän lisää kullattuja ladyja”, mutta onneks hää oli mukana, koska ei tästä olis tullu mitään ilman Annia! Siinä mielessä oli helppoa ryhtyä työhön, kun Annilla oli jo suuntaviivat valmiina ja miulla käsittely ja muu mietittynä valmiiksi, mutta jossain vaiheessa iski epätoivo sen kanssa, että ”kuinka monella tapaa pään voi laittaa”. :D

Kuvien valintaprosessi oli hurjan vaikea, koska 12 kuvaa on älyttömän paljon! Kuvat esitettiin printteinä paikanpäällä ja myös kuvajärjestys piti miettiä tarkasti, että se näytti harkitulta ja ehjältä kokonaisuudelta.
Olin itse tuolla tilaisuudessa duunissatöissä vaihtamassa sarjoja tuomareille esille eli pääsin näkemään tuon prosessin kokonaisuudessaan ja ai että miten opettavaista oli! Oli siistiä nähdä kaikki sarjat ja tehdä pientä arvuuttelua, ketkä pääsee läpi ja ketkä ei (yllättävän hyvin osui arvailut oikeaan). Ja olihan se nyt hienoa olla paikalla, kun sarja pääsee läpi. :)

Tämä vuosi on ollu hurjan upea ja tämä arvonimensaanti kyllä kruunasi sen!
Seuraavaksi voisi sitten hakea Master QEP:tä, johon tarvitsee 20 kuvan sarjan. Käsittelyltään tämä miun QEP-sarja on sellainen ettei se varmastikaan masterin kriteereitä täytä eli pitäisi miettiä jokin uusi juttu..
Noh, ehtiihän tässä, ei kai kaikkea tarvitse kerralla saada.
Tai no..

Kyseinen viikonloppu oli kyllä kokonaisuudessaan ihan mahtava, tapasi niin hurjasti uusia tyyppejä ympäri Eurooppaa ja fiilis oli sekä kelin puolesta että tunnelmaltaan lämmin.
Kiitos tuomareille uurastuksesta ja onnittelut jokaiselle kollegalle, joka QEP:n kesäkuussa sai! Hyvää työtä.
Iso kiitos miun ihanat mallit, jotka lähditte tähän mukaan, ihanan ennakkoluulotonta porukkaa!
Ja Anni, oot paras!

Meikit ja hiukset: Anni Jää / Loihtimo

Saatat tykätä myös näistä

Katso kaikki blogaukset

Vuoden Muotokuvaaja 2018-kisan voitto!

Nyt se on totta, Emmi Virtanen on Vuoden Muotokuvaaja 2018! Ja sehän olen mie!Miulla oli jo viime vuonna sellanen tunne, että vuodesta 2018 tulee huikee…

Kasa palkintoja kotiin Vuoden Muotokuvaaja 2017-kilpailusta

Terveisiä Tampereelta! Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n järjestämä Vuoden Muotokuvaaja-kilpailu on käyty jälleen. Tässä kisataan eri kategorioissa (muoto-, ryhmä-, lapsi-, hää-, valmistujais- ja lemmikkikuvat sekä luova ilmaisu)…