Apua! Mitä päälle kuvaukseen?

Emmi Virtanen 13.3.2021

Valokuvaus lähestyy ja vaatekriisi kasvaa. Minkä tyylinen vaatetus olisi paras? Mikä väri olisi hyvä? Voinko laittaa mustaa tai valkosta? Mites tällanen kuvioitu paita..? APUA!
Hengitä syvään, tässä muutama ajatus!

Ensin mietitään kuvan käyttötarkoitus: Tuleeko kuva työkäyttöön, taiteeksi seinälle, someen..
Mieti millaisen tunnelman haluat: Rennon letkeän vai asiallisen ja jämptin. Monesti etukäteen kuvausta suunnitellessa asiakas on saattanut sanoa, että ”halutaan semmosia rentoja kuvia” ja lopulta tulevat kuvaukseen kravaatit kaulassa ja kotelomekot päällä. Toisaalta taas, jos on ollut puhe ns. asiantuntijakuvasta ja kuvattava saapuu paikalle virttyneessä villapaidassa niin jälleen on pieniä haasteita saada kuvan katsojalle viesti perille.
Vaatteet siis viestivät paljon ja vaikuttavat myös siihen, millaisiin asetelmiin kuvattavan pystyy ohjaamaan.

Mitään väriä, mustaa tai valkoista ei tarvitse välttää. Ei edes siinä tapauksessa, että haluaisit saman värisen taustan kun paidan. Anna mennä vaan! Hyvä valaisija saa paidan irtoamaan taustasta elikkäs näkymään kuvassa, ettei kuvassa ole vaan leijuva pää.

Kuvioita ei tarvitse pelätä. Välttäisin kuitenkin semmosta ikkipikkiriikkistä kuviota, kuten tiheää ruutua tai raitaa, koska ne saattaa valokuvassa alkaa ”vilisemään”. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ettei sitä ruutua tai raitaa saisi olla ollenkaan vaan nimenomaan koolla on tässä tapauksessa väliä.

Usein sanon myös, että ei kannata laittaa tunnetuilla logoilla varustettuja vaatteita. Tässä ajatuksena on lähinnä ajattomuus eli logoton (onko tuo sana) vaate on ajattomampi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet missään tapauksessa saa logovaatetta laittaa, mutta pohdi etukäteen, onko isolla addun logolla koristettu paita cool isona tauluna seinällä (jos siis lopputuote tulee olemaan taulu).

Miun mielestä tärkein juttu on se, että siulla on vaatteessa mukava ja itsevarma olo. Sopivan kokoinen, siun oloinen, värinen ja mallinen. Just se luottovaate, jossa siulla on hyvä fiilis!
Tämä ehkä korostuu jopa eniten lapsikuvauksissa ja erityisesti siinä iässä, kun lapsi on ryömimisvaiheessa. Usein päälle laitetaan ne hienot rimpsut tai henkselit, jotka päällä on hankala kontata menemään ja jotka vaatii paljon korjaamista ja fiksaamista.

Ja ei hätää, jos siulla on useampi vaihtoehto, joista on hankala valita se THE vaate: Ota useampi mukaan kuvaukseen ja anna miun auttaa valinnassa! Usein myös kuvataan parilla eri vaatteella niin saat jemmaan monipuolisemmin kuvia.

Saatat tykätä myös näistä

Katso kaikki blogaukset

Apua, kuinka valita valokuvaaja?

Hääkuvaaja, lapsikuvaaja, muotokuvaaja tai yrityskuvaaja hakusessa ja Jyväskylä, saatika koko Suomi, on täynnä loistavia vaihtoehtoja. Kuinka siis valita se THE valokuvaaja? Kannattaa lähteä liikkeelle portfolioiden…

Juhlat juhlina ja hääkuvaus hääkuvauksena!

Ootteko muuten huomanneet, että kesä on ihan viittävaille täällä ja se tarkoittaa kiihtyvää häähumua! Miusta on ihanaa olla kuvaamassa pariskunnan tärkeä päivä ja olen vielä sen…

Usein kysytyt kysymykset valokuvaajalle

Hämmentäviä termejä, erilaisia käytäntöjä.. Yritetääs hieman selventää, että mitä mikäkin tarkoittaa. Nämä ovat siis toimintamalleja, joilla mie toimin ja termejä, joita itse käytän. Mikä on…